Over Fernanda

Zinvol werk in zinvolle organisaties

De inclusieparadox

Groepen en teams hebben altijd mijn belangstelling gehad, vooral omdat ze voor mij iets geheimzinnigs hadden. Zelf voelde ik me nooit snel thuis in een groep en ik was nieuwsgierig naar de mensen die juist graag in een groep optrekken. Hoe werkt een groep, wat zijn de groepscodes, wat is er nu zo leuk aan werken in een team en in hoeverre moet je je aanpassen aan de groep? De inclusieparadox: blijf jezelf en pas je aan, fascineert mij nog altijd.

Tijdens mijn studie culturele antropologie maakte ik kennis met allerlei theorieën over onder andere cultuur, symbolen, identiteit, gender, in- en exclusie. Ook deed ik veldwerk in Brazilië, waar ik enkele maanden leefde bij pelgrims in een heilige stad. Om hun dagelijks leven, hun overtuigingen, hun rituelen, kortom hun cultuur te leren kennen leerde ik al mijn zintuigen methodisch in te zetten om hen beter te begrijpen.

Deze antropologische kennis en onderzoeksmethoden, later gecombineerd met verdiepende studies in organisatie- en veranderkunde, vormen een solide basis voor mijn werk als organisatieadviseur en teamcoach.

Adviseur en teamcoach

Met mijn werk als organisatieadviseur en (team)coach richt ik mij met name op maatschappelijke organisaties. Ik wil bijdragen aan een inclusievere samenleving door deze organisaties te adviseren en begeleiden in hun proces naar een diverse, inclusieve en gelijkwaardige organisatie. Teams vormen vaak het hart van de organisatie, hier gebeurt het. Het team is zo’n boeiende plek, omdat daar de organisatiecultuur en de individuele bagage van de teamleden samenkomen. Teams die goed weten om te gaan met de inclusieparadox, door heel bewust aan een inclusieve teamcultuur te werken blijken succesvolle teams waar mensen graag werken en goed presteren.

Zij zijn Happy Healthy Teams en die gun ik iedereen!

Ben je nieuwsgierig geworden?

Neem dan contact met ons op.